Vacuümtoiletten op Rock Werchter

Hoe ga je ecologisch verantwoord met water om? Het is een steeds belangrijkere maatschappelijke vraag die zich ook op je evenemententerrein stelt. Vacuümtoiletten bieden een ecologisch alternatief voor de aloude toiletcabine.

Logistiek gezien was het altijd al een (te) grote uitdaging om elke toiletbezoeker hetzelfde comfort als thuis aan te bieden. Vaak zijn er immers onvoldoende toe- en afvoermogelijkheden voor watergespoelde toiletten op een festivalterrein. Omdat die met hun vereiste 8 à 9 liter water per spoelbeurt helemaal niet zuinig zijn, blijft de opstelling met toiletcabines en urinoirs erg populair. 

Ecologisch

Meer en meer evenementen kiezen voor ecologischere oplossingen. Het vacuümtoilet (ook gekend als een toilet met onderdruk) is een zeer interessante optie. De werking ervan kun je vergelijkingen met de toiletten die je op de modernste treinen en vliegtuigen ziet.

Een vacuümtoilet ziet er aan de voorzijde ongeveer hetzelfde uit als in je eigen huis. Het verschil zit ‘achter de schermen’: een smalle afvoerbuis verbindt elk toilet met een vacuümpomp. Wanneer er wordt doorgespoeld, wordt in de buis een sterk vacuüm gecreëerd dat alle afval uit het toilet zuigt. Dit gebeurt snel en effectief door middel van lucht en minder dan 1 liter water per spoelbeurt. Door dit lage verbruik is het mogelijk al het afvalwater te bufferen in een opvangcontainer, indien er op je terrein geen riolering beschikbaar zijn.

Innovatief

Evenementen met meer dan 5 000 bezoekers kiezen steeds vaker voor de vacuümtoiletten, en de extra service en permanentie door ons GSV Clean Team. Buiten ecologische en hygiënische aspecten speelt ook een andere overweging mee: onze modellen zijn uitgerust met sensoren, waardoor we verstoppingen of andere problemen snel kunnen opsporen en verhelpen. Tegelijk meten ze het aantal toiletbeurten. 

Dat laatste stelt ons in staat om piekmomenten te detecteren, en na te gaan hoe vlot bezoekers zich doorheen de toiletzone bewegen. Met die gegevens gaan we aan de slag om tegen een volgende editie de wachttijden en doorstroming in de toiletten te verbeteren.